Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Γνωστοποίηση της υπ΄ αριθ. 6/7-2-2017 πράξεως της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010




Γνωστοποίηση της υπ΄ αριθ. 5/7-2-2017 πράξεως της Επιτροπής του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010




Πρακτικά Συνεδριάσεως της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο «δίκης – πιλότου».





Διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο ανάρτησης του κειμένου των δικαστικών αποφάσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. Δ.Δ.».



             
ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    Αθήνα,  17 Φεβρουαρίου 2017
ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ             Αριθ. Πρωτ.: 682
ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ

Ταχ.   Δ/νση           :  Λ. Ριανκούρ  85 Αθήνα
Τ.Θ. 160 98              Τ.Κ.115 03                                                  ΠΡΟΣ:
FAX                        :  210-69.80.076                    1.  Τους Προέδρους των Τριμελών
Τηλέφωνο             :  210-69.62.368                         Συμβουλίων Διεύθυνσης και τους
E-mail      :  g-epitropia-d-d@otenet.gr                   Διευθύνοντες Προέδρους των
                                                                                     Διοικητικών Δικαστηρίων της
                                                                                     Χώρας
                                                                                 2.  Τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης
                                                                                      της Γραμματείας των ίδιων
                                                                                      δικαστηρίων
                                                                                                  
                                                                                ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ:
                                                                                      Στον Πρόεδρο της Επιτροπής
                                                                                      Πληροφοριακών Συστημάτων
                                                                                      (άρθρου 27 παρ. 1 και 3 του
                                                                                      Κανονισμού του Σ.τ.Ε.)
                                                                                      κ. Παναγιώτη-Κίμωνα Ευστρατίου,
                                                                                      Σύμβουλο Επικρατείας

Θέμα:   Διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο ανάρτησης του κειμένου των δικαστικών αποφάσεων στο πληροφοριακό σύστημα «Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.  Δ.Δ.».

Ενόψει της διαπίστωσης ότι υφίσταται μεγάλος αριθμός δικαστικών αποφάσεων, το κείμενο των οποίων δεν είναι «ορατό» στο πληροφοριακό σύστημα και μετά από σχετική επικοινωνία με την ανάδοχο εταιρεία, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Αναφορικά με τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες δημοσιεύονταν έως σήμερα από το σχέδιο, θα πρέπει η ανάρτηση στη νομολογία να γίνεται άμεσα, με την σήμανση, στο πεδίο της διακίνησης του εγγράφου, της «επιστροφής από υπογραφή», χωρίς να αναμένεται η ολοκλήρωση και της περαιτέρω διαδικασίας κοινοποίησής τους.
Αναφορικά με τις δικαστικές αποφάσεις που δημοσιεύονται υποχρεωτικά με το νέο τρόπο που περιγράφεται στα με αρ. πρωτ. 3309/23.11.2016 και 51/5.1.2017 έγγραφά μας, από το πρωτότυπο, η ανάρτηση στη νομολογία θα γίνεται άμεσα, με την παράδοση του ηλεκτρονικού πρωτοτύπου κατά τη δημοσίευση της απόφασης, δεδομένου ότι και στην περίπτωση αυτή η υπόθεση βρίσκεται ουσιαστικά στο στάδιο της «επιστροφής από υπογραφή».
Περαιτέρω, προκειμένου να διευκολύνεται σημαντικά η όλη διαδικασία «φόρτωσης» του κειμένου από τη γραμματεία, παρακαλούμε να ενημερώσετε τους δικαστικούς λειτουργούς του δικαστηρίου που διευθύνετε, να χρησιμοποιούν, ως ενιαία γραμματοσειρά, την «Arial 12» και να επιμελούνται για τη σωστή μορφοποίησή του (δηλ. να είναι στοιχισμένο, να αποφεύγονται μεγάλα κενά μεταξύ των λέξεων, να τίθενται οι επικεφαλίδες κ.λπ.). Επιθυμητό, ασφαλώς, θα ήταν, όσοι μπορούν, να χρησιμοποιούν ως κειμενογράφο το Libre Office Writer, με επέκταση ODT.

                                                                                                Η Γενική Επίτροπος
 
                                                                                           Ευτυχία Εμμ. Φουντουλάκη


YA Καθορισμός του αριθμού των δικαστικών λειτουργών στους οποίους θα χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια απουσίας για σπουδές στην ημεδαπή, για το εκπαιδευτικό έτος 2017-2018




Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ 2017





ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 
ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ 11/2/2017




Yπό τις παρούσες δραματικές για την πατρίδα μας συνθήκες, οι οποίες οφείλονται στη διαρκώς εντεινομένη επικράτηση του οικονομικού επί του θεσμικού παράγοντος, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και ιδίως του Κοινωνικού Κράτους, σε σημείο μάλιστα που να απειλείται ευθέως ακόμη και η κοινωνική συνοχή, πρωταρχικό καθήκον όλων μας, όπως έχει λίαν ευστόχως επισημανθεί, αποτελεί η ενίσχυσις των βασικών θεσμών του Κράτους που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τον πνευματικό και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές φορές απερισκέπτως ή κακοβούλως διασύρονται.
 Η Δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνον  διά της αψόγου επιτελέσεως από τους λειτουργούς της του υπηρεσιακού τους καθήκοντος.
Οι Διοικητικοί Δικασταί, επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της νομιμότητος της δράσεως της Διοικήσεως και την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ενεργούν πάντοτε με γνώμονα το Σύνταγμα και τον Νόμο εκπληρώνουν δε  επιτυχώς – κατά κοινή ομολογία – τη συνταγματική τους  αποστολή, παρά τις  πάσης φύσεως δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν, χάρις στο πνεύμα ενότητος που τους διαπνέει και την  αυστηρά προσήλωσή τους  στην άρτια επιτέλεση  του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, με πλήρη ανεξαρτησία.

Προβλήματα, όπως: η ελλιπής στελέχωση των δικαστηρίων με δικαστές και υπαλλήλους, οι απαράδεκτες, αν όχι άθλιες, σε ορισμένες περιπτώσεις συνθήκες στεγάσεως των δικαστηρίων προκαλούν σοβαρές δυσλειτουργίες στον θεσμό της Δικαιοσύνης και δυσχεραίνουν τους Διοικητικούς δικαστές και τους συναδέλφους τους της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση της αποστολής τους. 
Οι διαχρονικές αυτές ελλείψεις είναι σε όλους μας γνωστές, αποτελούν δε αντικείμενο συνεχούς κριτικής. Παρα ταύτα η αντιμετώπισίς τους όταν γίνεται, διενεργείται κατά τρόπο πρόχειρο και αποσπασματικό. 

Η διαιώνισις  όμως της απαραδέκτου αυτής για το Κράτος Δικαίου καταστάσεως  δεν μπορεί  πλέον να γίνει ανεκτή, επιβάλλεται δε η άμεση αντιμετώπισή της κατά  ορθολογικό τρόπο, δηλαδή με τη συστηματική καταγραφή των ελλείψεων ,την αξιολόγησή τους και την επιλογή της ορθοτέρας λύσεως, υπό το φώς, πάντοτε, ενός γενικότερου σχεδιασμού, ο οποίος θα υλοποιείται επι τη βάσει ενός  συγκεκριμένου χρονοδιαγράματος, που θα αποβλέπει στην σταδιακή ομαλοποίηση της απονομής της δικαιοσύνης .

Η προσπάθεια όμως αυτή και  δυσχερής είναι αλλά και χρονοβόρος, γι’ αυτό και πρέπει να  προηγηθεί η λήψη συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Για τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία  με την Γενική Επιτροπεία - η σχέση μας με την οποία επισημαίνουμε για μία ακόμη φορά  είναι αρίστη - θα υποδείξουμε, το ταχύτερο δυνατόν, τις πιο σοβαρές, κατά την εκτίμησή μας, περιπτώσεις ελλείψεων, προκειμένου το Υπουργείο της Δικαιοσύνης, να επιληφθεί όχι μόνον για την άμεση, εκ των ενόντων ακόμη, κάλυψή τους αλλά για να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, σε επίπεδο προϋπολογισμού, ώστε οι συγκεκριμένες ελλείψεις να μην υφίστανται στο αμέσως επόμενο δικαστικό έτος.

Περάν αυτών σε συνεργασία πάντοτε με την Γενική Επιτροπεία - η οποία προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αποστολής της θα πρέπει να ενισχυθεί με την αύξηση θέσων - μελετούμε  διάφορες τεχνικές λύσεις, τις οποίες θα προτείνουμε για την διευκόλυνση της απονομής της δικαιοσύνης  στις μεταβατικές έδρες των δικαστηρίων.

Πρώτη όμως προτεραιότητα  για το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια εξακολουθεί να αποτελεί η πλήρης αξιοποίησις των δυνατοτήτων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων ( Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.Δ.Δ.), προκειμένου να καταστεί το ταχύτερο δυνατό πλήρως λειτουργικό, για την  καλλίτερη  και ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης .
Για την επίτευξη του στόχου αυτού παρακολουθούμε συνεχώς με την Γενική Επίτροπο την πρόοδο και την πιστή τήρηση των οδηγιών ,που έχουν δοθεί για τον ορθό τρόπο λειτουργίας του Συστήματος, οι οποίες περιλαμβάνονται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των δικαστικών λειτουργών.

Στο σημείο αυτό όμως κ.Υπουργέ θα ήθελα να επαναλάβω όσα είχα επισημάνει  στον προκάτοχό σας κατά την προηγούμενη γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών ότι δηλαδή τα συστήματα όσο τέλεια και αν είναι δε λειτουργούν με το πάτημα ενός κουμπιού. Χρειάζονται και τα κατάλληλα πρόσωπα με ειδίκευση Πληροφορικής, τα οποία θα συνδράμουν δικαστάς και υπαλλήλους  στην πλήρη αξιοποίηση και καλή λειτουργία του Συστήματος, η οποία δεν μπορεί να αφεθεί στον πατριωτισμό των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων αφού όλα έχουν ένα όριο.

Ειδικότερα, σε ο,τι αφορά την εισαγωγή νέων ηλεκτρονικών δυνατοτήτων στον χώρο της διοικητικής δικαιοσύνης θεωρούμε απολύτως αναγκαία την δοκιμαστική εφαρμογή τους πρίν από την οριστική υιοθέτησή τους από την Πολιτεία, με σκοπό  την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν δυσλειτουργιών τους.  

 Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι θέλω για μία ακόμη φορά να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρίσκομαι στο πλευρό  σας στο δύσκολο έργο που μας περιμένει και ότι θα είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τη θεσμική θωράκιση της Διοικητικής δικαιοσύνης και των λειτουργών της .
Φρονώ ότι μία οικονομική κρίσις όσο βαθιά και αν είναι δεν είναι νοητό να επηρεάζει αρνητικά τον σκληρό πυρήνα του Κράτους,με την θεσμική αποδόμηση των προσώπων, τα οποία είναι επιφορτισμένα με την εκτέλεση βασικών αποστολών του, όπως είναι η Δικαιοσύνη. Και τούτο διότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με την ανυπαρξία Κράτους ,χωρίς το οποίο οποιαδήποτε οικονομική θυσία θα απέβαινε ματαία. 

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοικητικούς δικαστές για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να ευχηθώ δύναμη και κουράγιο σε όλους μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Νικόλαος Καρόλου Σακελλαρίου
Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας