ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΡΟΛΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ 10.2.2018

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ         
                                                ΔΙΚΑΣΤΩΝ (10/2/2018)
                                                  ======= 
Κύριε Γενικέ Γραμματέα, Κυρία Γενική Επίτροπε των ΔΔ, Κυρία Πρόεδρε της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών, Κυρίες και Κύριοι

Όπως έχω κατ’  επανάληψη υπογραμμίσει υπό τις παρούσες δραματικές για την πατρίδα μας συνθήκες - οι οποίες οφείλονται στη διαρκώς εντεινομένη επικράτηση του οικονομικού επί του θεσμικού παράγοντος, που χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και ιδίως του Κοινωνικού Κράτους, σε σημείο μάλιστα που να απειλείται ευθέως ακόμη και η κοινωνική συνοχή - πρωταρχικό καθήκον όλων μας αποτελεί η ενίσχυσις των βασικών θεσμών του Κράτους που στηρίζουν και εκφράζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τον πνευματικό και ηθικό μας πολιτισμό, οι οποίοι πολλές φορές απερισκέπτως ή κακοβούλως διασύρονται.
Θεμελιώδη πυλώνα του Κράτους – Δικαίου αποτελεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Ο αείμνηστος προκάτοχός μας Αναστάσιος Πολυζωίδης, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του “Εγκληματικού Δικαστηρίου” του Ναυπλίου, ενώπιον του οποίου είχαν παραπεμφθεί για να δικασθούν οι ήρωες της Ελληνικής Επαναστάσεως Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας είχε πει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Την ανεξαρτησίαν ταύτην της Δικαστικής εξουσίας, δυναμένην να θεωρηθή ως μίαν των κυριωτέρων απαιτήσεων πρώτην βάσιν της αγαθής δικαιοδοσίας, υπαγορεύουσι  το συμφέρον της κοινωνίας κι η ιερότης του δικαίου [...].»

Δε θα ήτο υπερβολή να λεχθεί – όπως λίαν ευστόχως έχει επισημανθεί – ότι η δίκη εκείνη απετέλεσε και τη γενέθλιο ημέρα της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης.   

          Η αξιοπιστία όμως των θεσμών εξαρτάται από την αξιοπιστία των προσώπων τα οποία τους εκφράζουν, η δε ποιότης  της δικαιοδοτικής λειτουργίας – η οποία χαρακτηρίζεται από την ανεξάρτητο και αμερόληπτο άσκηση του δικαιοδοτικού έργου – δεν εξασφαλίζεται μόνο με τη θέσπιση των κατάλληλων εγγυήσεων αλλά, εξαρτάται,  κυρίως από τους συγκεκριμένους φορείς της, τους δικαστές, οι οποίοι οφείλουν να είναι αυστηρά προσηλωμένοι στην άρτια επιτέλεση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος.
          Επομένως, η δικαιοσύνη απαντά στις ακρότητες μόνο διά της αψόγου επιτελέσεως από τους λειτουργούς της του υπηρεσιακού τους καθηκόντος.

          Οι Διοικητικοί Δικαστές στη συντριπτική τους πλειοψηφία εκπληρώνουν επιτυχώς – κατά κοινή ομολογία – τη συνταγματική τους αποστολή. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εξάρω τη συμβολή της κυρίας Γενικής Επιτρόπου στο θεσμό της Διοικητικής Δικαιοσύνης και να την ευχαριστήσω για την άριστη συνεργασία που είχαμε.
          Σταθμό για τον θεσμό της Διοικητικής Δικαιοσύνης – τις δύο όψεις του οποίου αποτελούν το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – αποτελεί η εξέλιξις των δικαστών των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας με τον βαθμό του Συμβούλου, η οποία υπενθυμίζω ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα των Διοικητικών Δικαστών.
          Η συμμετοχή αυτή των δικαστών των Διοικητικών Δικαστηρίων στη σύνθεση του Συμβουλίου της Επικρατείας σφυρηλατεί το πνεύμα ενότητος, το οποίο πρέπει να διέπει τον θεσμό της Διοικητικής Δικαιοσύνης, η δε μέχρι σήμερα αποτίμηση της συμβολής των προερχομένων από τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια δικαστών στο έργο του Δικαστηρίου κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική.
          Οφείλω πάντως να επισημάνω – με ιδιαίτερη λύπη – ότι η παρατηρούμενη εσχάτως απροθυμία των Διοικητικών Δικαστών να εξελιχθούν στον βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας κάθε άλλο παρά επωφελής είναι για τους ίδιους τους Διοικητικούς Δικαστές αλλά και για τον θεσμό της  Διοικητικής Δικαιοσύνης, την άψογο λειτουργία του οποίου παρακωλύει ουσιωδώς.
          Προειδοποιώ πάντως ότι αν συνεχισθεί θα τύχει της καταλλήλου αντιμετωπίσεως από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης.
         
           Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
          Σας δηλώνω για μια ακόμη φορά ότι είμαι και θα παραμείνω ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τη θεσμική θωράκιση της Δικαιοσύνης και των Λειτουργών της.
          Με τις σκέψεις αυτές σας καλώ να συνεχίσετε απερίσπαστοι, αγνοώντας τις επιθέσεις, τις προσβολές και τους πάσης φύσεως επηρεασμούς, να επιτελείτε, με νηφαλιότητα, σύνεση και αποφασιστικότητα το υπηρεσιακό σας καθήκον, εντείνοντας συνεχώς τις προσπάθειές σας για μία ταχύτερη και πιο ποιοτική απονομή της δικαιοσύνης, έχοντας πάντοτε κατά νούν ότι η Δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο για τον αδικούμενο πολίτη.
  

         
                                        Νικόλαος Καρόλου Σακελλαρίου

                              Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου