Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ (Greek/English version)



Αθήνα,  8 – 7 – 2015



                                                                                                           της Ευτυχίας Εμμ. Φουντουλάκη
Επιτρόπου της Επικρατείας των Τ.Δ.Δ.
Ι.   ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

              Μετά την ίδρυση στην Ελλάδα, το έτος 1958, των (άλλοτε) φορολογικών δικαστηρίων, συστάθηκαν μία (1) θέση Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας, επί της Φορολογικής Δικαιοσύνης, ως ανεξάρτητη αρχή, με ευρύτατες αρμοδιότητες που διαγράφονταν στα άρθρα δέκατο πέμπτο και επόμενα του Νόμου 4125/1960 (Α΄ 202) καθώς και τρεις (3) θέσεις Αντεπιτρόπων για την επικουρία του Γενικού Επιτρόπου στην άσκηση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων αυτού. Ακολούθως όμως, με διαδοχικές ρυθμίσεις, εν πολλοίς ανεφάρμοστες, ο θεσμός της Γενικής Επιτροπείας κατέστη ουσιαστικά ανενεργής.
              Η ολοκλήρωση, στη συνέχεια, της δικαιοδοσίας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων με το Νόμο 1406/1983 (Α΄ 182) και η σημαντική θέση των δικαστηρίων αυτών στο δικαστικό σύστημα της Χώρας, κατέστησαν αναγκαία την αναδιάρθρωση, κατά τρόπο που να συνάδει στο Σύνταγμα, του θεσμού της Γενικής Επιτροπείας, ως ιδιαιτέρου Κλάδου δικαστικών λειτουργών. (*)
__________________________
(*) βλ. σχετικώς Εισηγητική Έκθεση του ν. 1406/1983 καθώς και Σωκράτη Επαμ. Λεκέα «ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Ιστορική Διαδρομή Οργάνωση και Λειτουργία 1962-2006», εκδόσεις «ΝΟΜΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» 2008.

ΙΙ.  ΙΣΧΥΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

              Σήμερα η Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, είναι θεσμός συνταγματικά κατοχυρωμένος (άρθρο 90 του Συντάγματος) και αποτελεί ιδιαίτερο Κλάδο ανώτατων δικαστικών λειτουργών, που έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση και τον έλεγχο της λειτουργίας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων καθώς και την υποβοήθηση του έργου τους.

               Στον Κλάδο αυτό ανήκουν:
          α) Μία (1) θέση Γενικού Επιτρόπου, ο οποίος εξομοιώνεται βαθμολογικά, με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τον Πρόεδρο και τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
          β) Μία (1) θέση Επιτρόπου, ο οποίος εξομοιώνεται βαθμολογικά, με τους Αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και
          γ)  Δύο (2) θέσεις Αντεπιτρόπων, οι οποίοι εξομοιώνονται βαθμολογικά, με τους Συμβούλους της Επικρατείας, τους Αρεοπαγίτες, τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και τους Συμβούλους και Αντεπιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου. [άρθρα 28 και 55 παρ. 2 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 1756/1988, Α΄ 35].
              Στο βαθμό του Γενικού Επιτρόπου η προαγωγή ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με επιλογή μεταξύ των δικαστικών λειτουργών (μελών της Γενικής Επιτροπείας ή Προέδρων Εφετών διοικητικών δικαστηρίων), που έχουν τα νόμιμα προσόντα. Η θητεία του Γενικού Επιτρόπου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων (4) ετών (άρθρα 90 παρ. 5 του Συντάγματος, 49 παρ. 3  περ. α΄ και β΄ και 63 παρ. 7 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
              Η προαγωγή στη θέση του Επιτρόπου και ο διορισμός στις θέσεις των Αντεπιτρόπων, ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα κατόπιν επιλογής, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Διοικητικής Δικαιοσύνης, κατ΄ απόλυτη εκλογή, μεταξύ των δικαστικών λειτουργών (Αντεπιτρόπων στην πρώτη περίπτωση και Προέδρων Εφετών ή Εφετών στη δεύτερη), που έχουν τα νόμιμα προσόντα (άρθρο 49 παρ. 2 και 5 και 63 παρ. 1 έως 6 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
              Στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Αθήνα, στο επί της οδού Λ. Ριανκούρ αριθ. 85 κτίριο του δικαστικού μεγάρου των διοικητικών δικαστηρίων Αθηνών, λειτουργεί γραμματεία (άρθρο 30 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), όπου προβλέπονται δέκα (10) οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων.

ΙΙΙ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

              Στο πλαίσιο αυτό ο Γενικός Επίτροπος της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, επικουρούμενος από τον Επίτροπο και τους δύο Αντεπιτρόπους, ασκεί αρμοδιότητες που αφορούν τη διοίκηση της διοικητικής δικαιοσύνης, χωρίς ανάμειξη στο δικαιοδοτικό έργο, εξυπηρετώντας παράλληλα, λειτουργικές ανάγκες συνδετικού κρίκου μεταξύ του Συμβουλίου της Επικρατείας (που είναι το ανώτατο δικαστήριο της διοικητικής δικαιοσύνης στο οποίο ανήκει η τελική ευθύνη της διοικήσεως αυτής, όπως προκύπτει από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 87 παρ. 1 και 3, 90 παρ. 1, 91 παρ. 2, 94 παρ. 1 και 100 παρ. 2 του Συντάγματος – βλ. και Ολομέλεια σε Συμβούλιο του Σ.τ.Ε. 2/2014, πρβλ. Πενταμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Σ.τ.Ε. 38/2008) και των διοικητικών δικαστηρίων (βλ. Ολομέλεια σε Συμβούλιο του Σ.τ.Ε. 6/2000).
              Ειδικότερα:
          1.  Μετέχει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας και της Διοικητικής Δικαιοσύνης, καθώς και στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν αυτή συνεδριάζει ως δευτεροβάθμιο ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, για τα θέματα που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας (βλ. Ολομέλεια σε Συμβούλιο του Σ.τ.Ε. 5/2001) και υποβάλλει σχετικές έγγραφες αιτιολογημένες προτάσεις (άρθρο 67 παρ. 8 και 29 περ. γ΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
          2.  Ασκεί αίτηση αναιρέσεως ή έφεση υπέρ του νόμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά τελεσίδικης απόφασης διοικητικού δικαστηρίου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 53 παρ. 5 και 58 παρ. 4 του Π.Δ. 18/1989, Α΄  8 (άρθρο 29 περ. η΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
          3.  Ζητεί την εισαγωγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενδίκου μέσου ή βοηθήματος, που έχει ασκηθεί ενώπιον οιουδήποτε τακτικού διοικητικού δικαστηρίου, όταν με αυτό τίθεται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχει συνέπειες για ευρύ κύκλο προσώπων (άρθρο 1 ν. 3900/2010, Α΄ 213).
          4.  Ασκεί εποπτεία στα τριάντα (30) διοικητικά πρωτοδικεία και στα εννέα (9) διοικητικά εφετεία της Χώρας καθώς και στις γραμματείες τους, όπου υπηρετούν σήμερα 933 δικαστικοί λειτουργοί και 583 δικαστικοί υπάλληλοι. Η εποπτεία συνίσταται στην επίβλεψη και στην έκδοση γενικών οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των δικαστηρίων αυτών.
              Επισημαίνεται, πάντως, στο νόμο ότι «οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε δικαστικό λειτουργό για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων, είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα» (άρθρο 19 παρ. 1 περ. δ΄, 2 και 3 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.). Και τούτο, ασφαλώς, κατά συμπόρευση με τις διατάξεις των άρθρων 26 παρ. 3 και 87 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος από τις οποίες προκύπτει ότι το Σύνταγμα καθιερώνει ως ουσιώδες χαρακτηριστικό της δικαστικής λειτουργίας την ανεξαρτησία της και ότι για την εξασφάλιση αυτής αναγνωρίζει λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία στους δικαστές που συγκροτούν τα δικαστήρια, ταυτίζοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με την ανεξαρτησία των δικαστών, οι οποίοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους. (πρβλ. Σ.τ.Ε. 88/2013 κ.ά.)
          5.  Επιβλέπει τις εργασίες όλων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Ιδίως παρακολουθεί την εύρυθμη λειτουργία τους, διαπιστώνει τις τυχόν υπάρχουσες ελλείψεις και προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της δικαστικής υπηρεσίας (άρθρο 29 περ. β΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
          6.  Συλλέγει, επεξεργάζεται και αναλύει τα στατιστικά στοιχεία της κίνησης των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και υποβάλλει κατά το μήνα Μάρτιο κάθε έτους στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γενική έκθεση, με την οποία επισκοπείται η πορεία  των εργασιών τους, επισημαίνονται οι ελλείψεις και οι αδυναμίες και προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία τους (άρθρο 29 περ. δ΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
          7.  Προτείνει στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έγγραφη αιτιολογημένη έκθεσή του, συγκεκριμένες λύσεις για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών και των υπαλλήλων της γραμματείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και της Γενικής Επιτροπείας (άρθρο 29 περ. ε΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
          8.  Γνωμοδοτεί για γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα της διοικητικής νομοθεσίας και εισηγείται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέτρα για την εφαρμογή της διοικητικής νομοθεσίας και την απονομή της διοικητικής δικαιοσύνης, για τον αναγκαίο αριθμό οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών  υπαλλήλων καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων (άρθρο 29 περ. ι΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
          9.  Διατυπώνει τη «γνώμη» του εγγράφως, πριν την έκδοση του οικείου προεδρικού διατάγματος ή της οικείας αποφάσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων, αντιστοίχως, στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, κάθε δύο (2) χρόνια, κατά μήνα Ιούνιο ή εκτάκτως σε περίπτωση αύξησης των θέσεων (άρθρο 3 παρ. 2 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
       10.  Εκδίδει πράξεις αναπλήρωσης εφετών από άλλους εφέτες, αν για οποιοδήποτε λόγο είναι αδύνατη η συγκρότηση διοικητικού εφετείου κ.λπ. (άρθρο 6 παρ. 3 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
       11.  Ζητεί τη σύνταξη, συμπλήρωση, τροποποίηση ή αντικατάσταση Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας διοικητικού δικαστηρίου (άρθρο 17 παρ. 4 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
       12.  Διενεργεί, μετά από παραγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή αυτεπαγγέλτως διοικητική εξέταση όταν, σε αυτόν ή στον Υπουργό, υποβληθούν επώνυμες αναφορές ή περιέλθουν συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία πιθανολογείται η διάπραξη πειθαρχικού αδικήματος από δικαστικό λειτουργό της Γενικής Επιτροπείας ή υπάλληλο της γραμματείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή της Γενικής Επιτροπείας (άρθρο 29 περ. ζ΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
       13.  Διενεργεί επιθεώρηση στις γραμματείες των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, όπως και οι πρόεδροι εφετών της οικείας περιφέρειας και οι πρόεδροι πρωτοδικών των διοικητικών πρωτοδικείων (άρθρο 82 περ. Γ΄ παρ. 3γ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.).
       14.  Ανακοινώνει στο αρμόδιο για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης όργανο, το πειθαρχικό παράπτωμα δικαστικού υπαλλήλου των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, μόλις το διαπιστώσει ή περιέλθει σε γνώση του, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (άρθρο 96 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, ο οποίος κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2812/2000, Α΄ 67).
       15.  Διατυπώνει τη «γνώμη» του, εγγράφως, στα πενταμελή και επταμελή υπηρεσιακά ή δικαστικά συμβούλια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν εξετάζονται θέματα που αφορούν τους υπαλλήλους των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και τους υπαλλήλους της Γενικής Επιτροπείας (άρθρο 22 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων).
       16.  Ασκεί ποικίλες άλλες αρμοδιότητες (ως γνωμοδοτικό ή αποφασιστικό όργανο), καθόσον αφορά ιδίως τους δικαστικούς λειτουργούς και τους δικαστικούς υπαλλήλους της Γενικής Επιτροπείας, ως Προϊστάμενος αυτών, κατά τις διατάξεις των άρθρων 28 παρ. 2 και 29 περ. α΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. [όπως, περικοπή μισθού για μη εκτέλεση ή καθυστερημένη εκτέλεση υπηρεσίας που έχει ανατεθεί σε δικαστικό λειτουργό (άρθρο 43 παρ. 3, 4 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), χορήγηση αδειών (άρθρο 44 παρ. 7 και 8 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποστολή στην αλλοδαπή δικαστικών λειτουργών της Γενικής Επιτροπείας, για συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια ή για παρακολούθηση οργάνωσης ξένων δικαστηρίων (άρθρο 46 παρ. 11 του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.) κ.λπ.].
       17.  Μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (άρθρο 4 του ν. 3689/2008, Α΄ 164).
       18.  Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης και Διαχείρισης των Δικαστικών Καταστημάτων των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών (Απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης 177391/4-1-2002, όπως αυτή συμπληρώθηκε με την 70945/15-6-2007 απόφαση του ιδίου Υπουργού).
       19.  Ασκεί εποπτεία στη διαχείριση του κονδυλίου, με το οποίο επιχορηγείται ετησίως, από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων, η Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών της καθώς και των υπηρεσιών του Διοικητικού Εφετείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (άρθρο 64 του ν. 3900/2010).
              Στο πλαίσιο αυτό αλλά και για την κάλυψη αναγκών που δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση του άρθρου 64 του ν. 3900/2010, προκηρύσσει διαγωνισμούς, καταρτίζει και υπογράφει δημόσιες συμβάσεις κ.λπ.

IV. ΕΠΟΠΤΕΙΑ

              Στη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ασκούν εποπτεία ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (άρθρο 19 παρ. 1 περ. α΄ και β΄ του Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.),



THE GENERAL COMMISSION OF THE STATE

by Eftychia Fountoulaki 
Commissioner of the State for the Regular Administrative Courts

Ι. PREAMBLE
Following the establishment in Greece, in the year 1958, of the (former) tax courts, it has been instituted one (1) seat of General Commissioner for the Fiscal Justice, as an independent authority having the very extensive powers of Law 4125/1960 (Government Gazette issue number 202/Fascicule A) as well as two (2) seats of Vice-Commissioners charged with the task to assist the General Commissioner in the exercise of the powers and duties thereof. However, by successive regulations which were largely impracticable, the institution of the General Commission became practically ineffective.
Then, the determination of the jurisdiction of the regular administrative courts under Law 1406/1983 (Government Gazette issue number 182/Fascicule A) and the important role of such courts in the country’s judicial system have rendered necessary the reconstitution of the institution of the General Commission in a manner complying with the Constitution.
II. APPLICABLE LEGAL FRAMEWORK
Currently the General Commission of the State for the Regular Administrative Courts is a constitutionally protected institution (article 90 of the Constitution) which constitutes a separate branch of senior judges having as their duty to monitor and control the operation of the regular administrative courts as well as to assist the same in their task. This Branch comprises:
·       (a) One (1) seat of General Commissioner whose rank is assimilated with the rank of the President of the Council of State, the President and the Public Prosecutor of the Court of cassation and the President and the General Commissioner of the Court of Auditors.
·       (b) One (1) seat of Commissioner whose rank is assimilated with the rank of the Vice-Presidents of the Council of State, the Court of cassation and the Court of Auditors.
·       (c) Two (2) seats of Vice-Commissioners whose rank is assimilated with the ranks of the Councillors of State, the Judges and the Deputy Public Prosecutors of the Court of cassation and the Councillors and Vice-Commissioners of the Court of Auditors [Articles 28 and 55 paragraph 2 of the Code of Courts Rules and Judgesʾ Status (K.O.D.K.D.L.) ratified by Article one of Law 1756/1988 (Government Gazette issue number 35/Fascicule A)].
Promotion to the rank of General Commissioner is made through Presidential Decree which is issued upon the recommendation of the Cabinet of Ministers, following the opinion formulated by the Conference of the Presidents of the Parliament and the proposal of the Minister of Justice, Transparency and Human Rights, by selection among judges (members of the General Commission or Presidents of the Administrative Appellate Courts) having the requisite qualifications. The term of office of the General Commissioner may not exceed four (4) years (article 90 paragraph 5 of the Constitution and articles 49 paragraph 3 sub-paragraphs a) and b) and 63 paragraph 7 of the K.O.D.K.D.L.).
Promotion to the rank of Commissioner and appointment to the seats of Vice-Commissioners are made through Presidential Decree by selection by the Supreme Judicial Board of Administrative Justice among the judges (Vice-Commissioners in the first case and Presidents of the Appellate Court or Appellate Court Judges in the second case) having the requisite qualifications (articles 49 paragraph 2 and 5 and 63 paragraphs 1 to 6 of the K.O.D.K.D.L.).
The General Commission of the State for the Regular Administrative Courts, which sits in the building of the Courthouse of the Administrative Courts of Athens at 85 L. Riankour Street, Athens, is assisted by a Secretariat (article 30 of the K.O.D.K.D.L.) for which ten (10) regular positions of court clerks are provided.
III. POWERS
In this context, the General Commissioner of the State for the Regular Administrate Courts assisted by the Commissioner and the two Vice-Commissioners exercises powers referring to the administration of administrative justice without interfering with the jurisdictional task, serving at the same time the operational needs of a connecting link between the Council of State (which is the supreme court of administrative justice having the ultimate responsibility of its administration as appears from the provisions of articles 87 paragraphs 1 and 3, 90 paragraph 1, 91 paragraph 2, 94 paragraph 1 and 100 paragraph 2 of the Constitution – see also Plenary Session in council of the Council of State number 2/2014 – cf. Five-member Service Board of the Council of State number 38/2008) and the administrative courts (see Plenary Session in council of the Council of State number 6/2000).
More particularly the General Commissioner:
Participates in the Supreme Judicial Board of the Council of State and the Administrative Justice as well as in the Plenary Session of the Council of State when the same is deliberating as a second-degree supreme judicial board in matters concerning the judges of the regular administrative courts and of the General Commission (Plenary Session in council of the Council of State number 5/2001) and submits the relevant written reasoned proposals (articles 67 paragraphs 8 and 29 sub-paragraph c) of K.O.D.K.D.L.).
Lodges appeals in cassation or appeals in favour of the law before the Council of State against a final judgment of an administrative court in accordance with the provisions of articles 53 paragraph 5 and 58 paragraph 4 of Presidential Decree 18/1989 (Government Gazette issue number 8/Fascicule A (article 29 sub-paragraph h) of K.O.D.K.D.L.).
Asks for the referral of the Council of State of an appeal or a legal remedy lodged before any regular administrative court when thereby is raised an issue of general interest having an impact upon a broad circle of persons (article 1 of Law 3900/2010 – Government Gazette issue number 213/Fascicule A).
Exercises control over the thirty (30) administrative courts of first instance and the nine (9) administrative appellate courts of the country including their clerks’ offices currently numbering 933 judges and 583 court clerks. Such control consists in supervision and issuance of general instructions for the proper functioning of the agencies of these courts.
Nevertheless the law stipulates that “any instruction, recommendation or suggestion to a judge in connection to a substantial or procedural question in a specific case or category of cases is inadmissible and constitutes a disciplinary offence” (article 19 paragraphs 1 sub-paragraph d), 2 and 3 of K.O.D.K.D.L.). This is certainly in line with the provisions of articles 26 paragraph 3 and 87 paragraphs 1 and 2 of the Constitution whereby it appears that the Constitution establishes as a material feature of the judicial function the independence thereof and that in order to ensure such independence it recognizes the individual independence of the judges forming the courts by identifying independence of justice with the independence of judges who when fulfilling their duties are accountable only to the Constitution and the law (cf. Council of State number 88/2013 etc.).
Supervises the works of all the regular administrative courts. He/she monitors their proper functioning, ascertains any existing deficiencies and does whatever may be required for the adoption of the necessary measures aiming to secure the proper functioning of the judicial department (article 29 sub-paragraph b) of K.O.D.K.D.L.).
Treats and analyzes the statistical data of the administrative courts and submits in March of each year to the Minister of Justice, Transparency and Human Rights a general report reviewing the course of their works, pointing out any deficiencies and failures and suggesting specific measures for their proper functioning (article 29 sub-paragraph d) of K.O.D.K.D.L.).
Recommends by a written reasoned report to the Minister of Justice, Transparency and Human Rights specific solutions for the training of judges and court clerks of the regular administrative courts and the General Commission (article 29 sub-paragraph e) of K.O.D.K.D.L.).
Formulates opinions on issues of administrative legislation having a general interest and recommends to the Minister of Justice, Transparency and Human Rights measures in respect of the application of administrative legislation and the administration of administrative justice, of the requisite number of regular positions for judges and court clerks as well as of the improvement of the operation conditions of the administrative courts (article 29 sub-paragraph j) of K.O.D.K.D.L.).
Formulates in writing an “opinion” before issuance of the relevant Presidential Decree or the relevant decision of the Minister of Justice, Transparency and Human Rights for the allotment of the regular positions of judges and court clerks respectively in the administrative courts every two (2) years in the month of June or extraordinarily in the case of increase of the positions (article 3 paragraph 2 of K.O.D.K.D.L.).
Issues orders of substitution of appellate court judges by other appellate court judges when the formation of an administrative appellate court cannot be achieved for any reason whatsoever (article 6 paragraph 3 of K.O.D.K.D.L.).
Asks for the drafting, completion, amendment or replacement of the Internal Rules of an administrative court (article 17 paragraph 4 of K.O.D.K.D.L.).
Performs at the order of the Minister of Justice, Transparency and Human Rights or ex officio administrative inquiries when the General Commissioner or the Minister receives signed reports or specific information whereby the commission of a disciplinary offence by a judge of the General Commission or a court clerk of the regular administrative courts or the General Commission is suspected (article 29 sub-paragraph g) of K.O.D.K.D.L.).
Performs inspections to the clerks of the regular administrative courts as do the presidents of the appellate courts of the relevant district or the presidents of the courts of first instance (article 82 C paragraph 3c of K.O.D.K.D.L.).
Notifies to the body responsible to institute disciplinary proceedings the disciplinary offence committed by a clerk of the regular administrative courts as soon as he/she ascertains the same or is informed of it when fulfilling his/her duties (article 96 of the Code of Court Clerks ratified by article one of Law 2812/2000 – Government Gazette issue number 67/Fascicule A).
Issues his/her “opinion” in writing at the five and seven-member service or judicial boards of the Council of State when the same examine issues concerning the clerks of the ordinary administrative courts and of the General Commission (article 22 of the Code of Court Clerks).
Performs various other powers (as an opinion or decision-making organ) as regards especially the judges and the clerks of the General Commission, as the Head thereof, in accordance with the provisions of articles 28 paragraph 2 and 29 sub-paragraph a) of K.O.D.K.D.L. [such as a salary cut for failure to fulfill or delayed fulfillment of a task assigned to a judge (article 43 paragraphs 3 and 4 of K.O.D.K.D.L.), grant of leaves (article 44 paragraphs 7 and 8 of K.O.D.K.D.L.), travel abroad of judges of the General Commission in order to attend conferences or seminars or monitor the organization of foreign courts (article 46 paragraph 11 of K.O.D.K.D.L.) etc.].
Participates in the Board of Directors of the National School of Judges [article 4 of Law 3689/2008 - Government Gazette issue number 164/Fascicule A).
Acts as President of the Committee for the Administration and Management of the Courthouses of the Administrative Courts of Athens (Decision number 177391/January 4, 2002 of the Minister of Justice as supplemented by Decision number 70945/June 15, 2007 of the same Minister).
Supervises the management of the funds subsidized yearly to the General Commission for the Regular Administrative Courts by the Courthouse Financing Fund for the financing of the operational needs of the services thereof as well as of the services of the Administrative Appellate Court and the Athens Administrative Court of First Instance (article 64 of Law 3900/2010). In the context, and also for the financing of needs not comprised in the regulation of article 64 of Law 3900/2010, the General Commissioner organizes tenders, enters into and executes public contracts, etc.
Answers to reports made by litigants with respect to procedural issues.
IV. SUPERVISION
The General Commission of the State for the Regular Administrative Courts is supervised by the Minister of Justice, Transparency and Human Rights and the President of the Council of State (article 19 paragraph 1 sub-paragraphs a) and b) of K.O.D.K.D.L.)